Ponad 500 tys. zł dofinansowania otrzymał projekt „Ełk - kulinarna stolica Mazur”. Celem projektu jest rozwój, upowszechnianie i promocja kulinarnych tradycji Ziemi Ełckiej jako produktu turystycznego.
Dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007- 2013, wzmocni prestiż i pomoże w promowaniu imprez kulinarnych. Wartość projektu to 979 300 zł, kwota dofinansowania wyniesie 571 753 zł.
Projekt będzie polegał na zorganizowaniu w okresie turystycznym w latach 2010-2011 czterech dużych imprez kulinarnych: Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku, Podróż ze smakiem, Frutti di lago czyli co można wyciągnąć z jeziora i jak to potem zjeść oraz Festiwal kartofla.
Podsumowaniem projektu będzie wydanie książki kulinarnej.