W sobotnie popołudnie promenada w okolicach Ełckiego Centrum Kultury zapraszała zapachem potraw przygotowanych przez lokalnych restauratorów walczących w konkursie „O Chochlę Prezydenta Miasta Ełku”. Gośćmi honorowymi piątej już edycji konkursu byli: Bożena Dykiel i Kevin Aiston.
Uczestnicy konkursu musieli przygotować dwie potrawy: "wariacje na temat pierogów" i danie kuchni regionalnej. Chochla Prezydenta Ełku trafiła do Karczmy Mazurskiej. Jurorów zachwyciły polędwiczki w sosie śmietanowym podane z opiekanymi ziemniakami i sałatą wiosenną.
Po raz pierwszy w kulinarne szranki w konkursie „Mazury miodem płynące” stanęli mieszkańcy Ełku. Ich zadaniem było sporządzenie wypieku z wykorzystaniem miodu. Jednogłośnie zwyciężyły Ule Karoliny sporządzone przez panią Grażynę Mulewską.