Restauratorzy z Ełku i okolic już po raz siódmy walczyli o to wyróżnienie. W kulinarne szranki stanęło w tym roku jedynie 7 restauracji. Chochlę Prezydenta otrzymała Restauracja & Pub "Dos Patos".
Konkurs odbył się w niedzielne popołudnie na Placu Jana Pawła II. Uczestnicy musieli przygotować dwie potrawy: "wariacje na temat ryb" i danie kuchni regionalnej. Do konkursu zgłosiło się 7 restauracji z Ełku i okolic: Weranda, Zagroda Kuwasy, Perła Mazur, Warka, Przystań, Stary Spichlerz, Dos Patos.
Przygotowane potrawy oceniało jury w składzie: Tomasz Andrukiewicz - Prezydent Miasta Ełku, Wojtek Kamiński - Kabaret JURKI, Irena Markowska - radna Rady Miasta Ełku, Bogusław Wisowaty - radny Rady Miasta Ełku, Ewa Awramik - radna Rady Miasta Ełku i Emilia Żakowska - przedstawiciel publiczności.
Jednogłośnie zwyciężyła, a tym samym symboliczną Chochlę Prezydenta oraz czek o wartości 3 000zł otrzymała Restauracja & Pub "Dos Patos" za dania: sandacz zapiekany z podgrzybkami w sosie porowym oraz kaczkę w sadzie.
Nagrodę specjalną oraz czek o wartości 1000 zł dostała restauracja "Weranda" za dania: sandacz wędzony na trawie żubrowej podany z sałatką z domowego ogrodu, musem truskawkowym i pieczonymi ziemniaczkami oraz schab w sadzie gruszkowym.
W kategorii osób prywatnych w konkursie "Smak mazurskich lasów" udział wzięło 15 osób. Ich domowe wypieki oceniało jury w składzie jak wyżej. Jednogłośnie zwyciężyła, a tym samym czek o wartości 400 zł otrzymała Monika Myszczyńska za "Leśną wariację". Drugie miejsce oraz czek o wartości 200 zł otrzymała Aneta Szymańska za wypiek "Rolada z jagodami". Trzecie miejsce oraz czeki o wartości 150 zł otrzymały: Grażyna Mulewska za wypiek "Jagodowe roladki" oraz Agnieszka Brzozowska za wypiek "Ciasto czekoladowe".