infoSerwis Ełk - ełcki serwis informacyjny - wiadomości, wydarzenia, imprezy, ogłoszenia, firmy

Piątek, 26 kwietnia 2024 roku, imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda

Chochla Prezydenta dla Masuria Arte

2016-06-13
Restauratorzy z Ełku i okolic po raz jedenasty walczyli o Chochlę Prezydenta Miasta. W kulinarne szranki stanęły jedynie 4 restauracje. Chochlę Prezydenta Ełku zdobyła Restauracja Masuria Arte.

Fot. UM Ełk
12 czerwca na Placu Jana Pawła II odbył się XI Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. Zgromadzona publiczność obserwowała zmagania restauratorów i występy artystyczne oraz wzięła udział w degustacji potraw.

Symboliczną Chochlę Prezydenta oraz 3000 zł brutto, a także kupon od salonu VIVARTO na koszulę szytą na miarę dla szefa kuchni otrzymała Restauracja Masuria Arte Stacze k/Ełku za danie "Sandacz w trawie żubrowej" (składniki: sandacz smażony na maśle z Olecka podany na komosie białej, puree z ziemniaków, sos z trawy żubrowej).

Trzy pozostałe restauracje (DOS PATOS z Ełku, FREGATA z Ełku, WENUS z Karwicy k. Pisza) otrzymały wyróżnienia i 1000 zł brutto każda oraz podarunki od firmy Zepter.

W kategorii osób prywatnych w konkursie na ciasto, do produkcji którego został użyty rabarbar - udział wzięło 12 osób. Jury wybrało ex aequo dwa I miejsca (nagroda: po 200 zł brutto) oraz dwa wyróżnienia (nagroda: po 100 zł brutto):
  • I miejsce - Agnieszka Malinowska za ciasto Rabarbarowa Fantazja,
  • I miejsce - Paulina Niedźwiecka za ciasto Rabarbarowe Tiramisu,
  • Wyróżnienie – Adam Mulewski za ciasto Sernik mascarpone z rabarbarem,
  • Wyróżnienie – Monika Myszczyńska za ciasto Rabarbarowy bzik.

iS (UM Ełk)

Reklama