Chochla Prezydenta dla Masuria Arte
Restauratorzy z Ełku i okolic po raz jedenasty walczyli o Chochlę Prezydenta Miasta. W kulinarne szranki stanęły jedynie 4 restauracje. Chochlę Prezydenta Ełku zdobyła Restauracja Masuria Arte.
12 czerwca na Placu Jana Pawła II odbył się XI Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. Zgromadzona publiczność obserwowała zmagania restauratorów i występy artystyczne oraz wzięła udział w degustacji potraw.
Symboliczną Chochlę Prezydenta oraz 3000 zł brutto, a także kupon od salonu VIVARTO na koszulę szytą na miarę dla szefa kuchni otrzymała Restauracja Masuria Arte Stacze k/Ełku za danie "Sandacz w trawie żubrowej" (składniki: sandacz smażony na maśle z Olecka podany na komosie białej, puree z ziemniaków, sos z trawy żubrowej).
Trzy pozostałe restauracje (DOS PATOS z Ełku, FREGATA z Ełku, WENUS z Karwicy k. Pisza) otrzymały wyróżnienia i 1000 zł brutto każda oraz podarunki od firmy Zepter.
W kategorii osób prywatnych w konkursie na ciasto, do produkcji którego został użyty rabarbar - udział wzięło 12 osób. Jury wybrało ex aequo dwa I miejsca (nagroda: po 200 zł brutto) oraz dwa wyróżnienia (nagroda: po 100 zł brutto):
Fot. UM Ełk
Symboliczną Chochlę Prezydenta oraz 3000 zł brutto, a także kupon od salonu VIVARTO na koszulę szytą na miarę dla szefa kuchni otrzymała Restauracja Masuria Arte Stacze k/Ełku za danie "Sandacz w trawie żubrowej" (składniki: sandacz smażony na maśle z Olecka podany na komosie białej, puree z ziemniaków, sos z trawy żubrowej).
Trzy pozostałe restauracje (DOS PATOS z Ełku, FREGATA z Ełku, WENUS z Karwicy k. Pisza) otrzymały wyróżnienia i 1000 zł brutto każda oraz podarunki od firmy Zepter.
W kategorii osób prywatnych w konkursie na ciasto, do produkcji którego został użyty rabarbar - udział wzięło 12 osób. Jury wybrało ex aequo dwa I miejsca (nagroda: po 200 zł brutto) oraz dwa wyróżnienia (nagroda: po 100 zł brutto):
- I miejsce - Agnieszka Malinowska za ciasto Rabarbarowa Fantazja,
- I miejsce - Paulina Niedźwiecka za ciasto Rabarbarowe Tiramisu,
- Wyróżnienie – Adam Mulewski za ciasto Sernik mascarpone z rabarbarem,
- Wyróżnienie – Monika Myszczyńska za ciasto Rabarbarowy bzik.
iS (UM Ełk)