Mazurski Browar oficjalnie otwarty
Oficjalne otwarcie zakładu produkcji piwa w Ełku odbyło się 18 listopada 2016 r. Już wkrótce piwo warzone w Mazurskim Browarze dostępne będzie na lokalnym rynku gastronomicznym.
Mazurski Browar oficjalnie rozpoczął swoją działalność. Zakład zlokalizowany jest na terenie Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej przy ul. Okrężnej w Ełku. Inwestycja rozpoczęła się w grudniu 2015 roku. Pierwsza warka piwa w Mazurskim Browarze warzona była od 5 października 2016 r. Oficjalne otwarcie odbyło się 18 listopada 2016 r. i połączone było z degustacją pierwszego wyprodukowanego w Ełku trunku.
Wydajność produkcji piwa w Browarze Mazurskim aktualnie wynosi 10 000 litrów miesięcznie, czyli 120 tys. litrów rocznie. Właściciel ma jednak w planach wzrost produkcji od 2017 roku do 500 tys. litrów rocznie.
Oferta Browaru Mazurskiego kierowana jest do klientów kanału gastronomicznego, czyli pubów i restauracji. Początkowo sprzedaż prowadzona będzie w opakowaniach typu KEG 10 - 50 litrów. Natomiast w planach jest również rozszerzenie oferty o opakowania bezzwrotne, tj. butelki 0,5 litra i part keg 5 litrów.
Warzone w Browarze Mazurskim piwo nie jest pasteryzowane, a proces produkcji jest rozłożony w czasie z zachowaniem minimum miesięcznego terminu leżakowania. Browar jest zakładem produkcji piwa o charakterze „rzemieślniczym”, jest innowacyjny i przywiązany jednocześnie do tradycji warzenia piwa z wykorzystaniem najwyższych jakościowo słodów i innych składników, dzięki którym oferowany napój może być zróżnicowany produktowo i smakowo.
Browar zatrudnia obecnie cztery osoby. Jednak wraz z realizacją drugiego etapu inwestycji planowany jest wzrost zatrudnienia do maksymalnie 8 osób. Do tej pory inwestycja kosztowała 3,5 mln zł.
Fot. UM Ełk
Wydajność produkcji piwa w Browarze Mazurskim aktualnie wynosi 10 000 litrów miesięcznie, czyli 120 tys. litrów rocznie. Właściciel ma jednak w planach wzrost produkcji od 2017 roku do 500 tys. litrów rocznie.
Oferta Browaru Mazurskiego kierowana jest do klientów kanału gastronomicznego, czyli pubów i restauracji. Początkowo sprzedaż prowadzona będzie w opakowaniach typu KEG 10 - 50 litrów. Natomiast w planach jest również rozszerzenie oferty o opakowania bezzwrotne, tj. butelki 0,5 litra i part keg 5 litrów.
Warzone w Browarze Mazurskim piwo nie jest pasteryzowane, a proces produkcji jest rozłożony w czasie z zachowaniem minimum miesięcznego terminu leżakowania. Browar jest zakładem produkcji piwa o charakterze „rzemieślniczym”, jest innowacyjny i przywiązany jednocześnie do tradycji warzenia piwa z wykorzystaniem najwyższych jakościowo słodów i innych składników, dzięki którym oferowany napój może być zróżnicowany produktowo i smakowo.
Browar zatrudnia obecnie cztery osoby. Jednak wraz z realizacją drugiego etapu inwestycji planowany jest wzrost zatrudnienia do maksymalnie 8 osób. Do tej pory inwestycja kosztowała 3,5 mln zł.
iS (UM Ełk)