„Rekin” z chochlą prezydenta
XIII „Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku" za nami - najlepsza w konkursie okazała się Smażalnia ryb „Rekin”.
17 czerwca na Placu Jana Pawła II odbył się XIII „Konkurs Kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku". Podczas wydarzenia zgromadzona publiczność mogła zobaczyć zmagania restauratorów, występy artystyczne oraz wziąć udział w degustacji potraw, które przygotował mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcin Budynek oraz „Sotelli” marka firmy Pol-Foods producenta makaronu z regionu Warmii i Mazur.
Ponadto można było otrzymać zakwas do wypieku chleba, spróbować samodzielnego ubicia masła a także zmielić mąkę za pomocą specjalnie przystosowanego roweru stacjonarnego.
Wyniki konkursu kulinarnego restauratorów, którego motywem przewodnim były „Kulinarne Smaki Niepodległości”:
Miejsce I
Smażalnia ryb „Rekin” w Sędkach, która zaprezentowała smażonego sandacza na sosie piernikowym. Do tego mus z kalafiora i buraka, chrust z kindziuka, kompresowany ogórek oraz ziemniaki w popiele. Smażalnia otrzymała 4 tys. zł oraz „chochlę prezydenta”.
Miejsce II - ex aequo
• Restauracja „Między Wierszami” w Ełku
• „Pierożkarnia Caffe” w Ełku

Fot. UM Ełk
Ponadto można było otrzymać zakwas do wypieku chleba, spróbować samodzielnego ubicia masła a także zmielić mąkę za pomocą specjalnie przystosowanego roweru stacjonarnego.
Wyniki konkursu kulinarnego restauratorów, którego motywem przewodnim były „Kulinarne Smaki Niepodległości”:
Miejsce I
Smażalnia ryb „Rekin” w Sędkach, która zaprezentowała smażonego sandacza na sosie piernikowym. Do tego mus z kalafiora i buraka, chrust z kindziuka, kompresowany ogórek oraz ziemniaki w popiele. Smażalnia otrzymała 4 tys. zł oraz „chochlę prezydenta”.
Miejsce II - ex aequo
• Restauracja „Między Wierszami” w Ełku
• „Pierożkarnia Caffe” w Ełku
ie (UM Ełk)